Savęs pažinimas    Komentarai įrašui Mintis Savęs pažinimas 36 yra išjungti

Mintis Savęs pažinimas 36

Patyrinėję skirtingas malonumų rūšis: žinių, valdžios, garbės, turtų, taip pat maisto, sekso ir kitus malonumus, pamatysime, jog visais atvejais maksimalus pasitenkinimas jaučiamas, norui ir jo pildymui pirmą kartą susilietus. Vos patyręs pildymą, pasitenkinimas ima blėsti. Patenkinto noro malonumas gali tęstis kelias minutes, valandas ar dienas, tačiau galiausiai jis išnyksta. Net jeigu žmogus daug metų kažko siekia, pavyzdžiui, aukštų pareigų ar garbingo mokslinio laipsnio, – vos tik pasiekus tikslą, malonumas išnyksta. Vadinasi, patenkindamas norą malonumas jį anuliuoja.

Maža to, malonumas, užpildęs norą ir vėliau jį palikęs, formuoja naują mūsų siekį, dvigubai didesnį už ankstesnįjį. To, kas mus tenkino vakar, šiandien, atrodo, visiškai nepakanka. Mes norime daugiau. Daug daugiau. Vadinasi, norų tenkinimas juos didina ir verčia mus dar labiau stengtis, kad galėtume užpildyti susidariusią tuštumą.

Jeigu žmogus neturi siekių, jo gyvenimo pojūtis atbunka ir užgęsta. Todėl visuomenė kiekvieną savo narį nuolat aprūpina naujais norais, kurie dar vieną beveik nepastebimą akimirką suteikia gyvenimo pojūtį. Trumpą užpildymą vėl ir vėl keičia tuštuma ir nusivylimas didėja.

Šiandien visuomenė skatina mus įsigyti vis daugiau prekių, net jeigu neturime tam pinigų. Agresyvi rinkodara, stiprus noras atitikti socialinius standartus, lengvatinės kredito sąlygos skatina pirkti daug daugiau nei mums leidžia realios finansinės galimybės. Po kiek laiko malonus eilinio atsinaujinimo jaudulys išnyksta kaip dūmas, bet mokėjimai mus lydi dar daug metų. Tokiais atvejais nusivylimas pirkiniu ilgainiui nepasimiršta, o atvirkščiai, didėja.

Turtai laimės neatneša … 

Share

Komentarai negalimi